De voorbereidende werken zijn van heel groot belang!
Indien er een bestaand gazon ligt is het aangewezen dit eerst te verwijderen met een zodensnijder.
Daarna kan je de grond omspitten / frezen.
Zorg voor een luchtige, goed doorlatende, humusrijke, onkruidvrije bodem. Groencompost mengen met uw aarde is zeker een meerwaarde. De hoeveelheid toe te voegen compost kan je berekenen met de 'compostcalculator' van Vlaco.
Na het frezen en eventueel mengen van de grond met groencompost kunt u overgaan tot het nivelleren van uw perceel. De grond moet goed aangerold worden om later verzakkingen te voorkomen. Maar zorg er wel voor dat de bodem toch luchtig blijft, voetvast, d.w.z. dat je er kan over wandelen zonder in de aarde te zakken.
Blijf 1,5 to 2 cm onder het uiteindelijke niveau dat je wil bereiken.
Rakel net voor het plaatsen de grond nog eens lichtjes los en voeg daarbij een startbemesting toe. Dit zorgt voor een betere inworteling en een vitale start! Wij adviseren hiervoor Multigreen Somero.
Multigreen en groencompost bij ons in aangepaste verpakkingen verkrijgbaar!
Dit doe je beter niet. Het plaatsen gaat veel beter en vlotter als uw ondergrond droog is. Je kan veel mooier werken. Zodra de zoden er liggen moet je wel overvloedig besproeien en dan dringt het water wel in de ondergrond.
Leg de zoden in halfsteensverband zodat de naden verlopen en zorg dat de zoden goed aansluiten Dit om een mooi resultaat te bekomen en uitdroging tegen te gaan. Als u bij nat weer te diepe voetsporen nalaat op uw perceel gebruikt u best planken om op te lopen.
Rol de zoden niet aan na het leggen, dit kan voor plaatselijke verbranding zorgen (vooral op de uiteinden). Door ze goed te besproeien gaan ze vanzelf aansluiten aan de ondergrond.
Als de graszoden goed ingeworteld zijn, na zo'n 14 dagen, mag u het gazon maaien. Probeer een hoekje van een rol op te heffen, zo kan je zien / voelen of het al goed vast hangt.
Maai de eerste keer niet te kort. Na een paar maaibeurten gaat u over op een vaste maailengte van 3 - 4 cm. Maai minstens 1 keer per week uw gazon, bij voorkeur met opvang. Maaien doet groeien! Dit zorgt ervoor dat er minder kale plekken in uw gazon komen en onkruid en andere soorten minder kans krijgen.
Kijk regelmatig na of het mes van uw maaier nog scherp genoeg is!
Probeer jaarlijks 3 tot 4 keer te bemesten. Dit zal ervoor zorgen dat uw gazon er altijd gezond en fris uitziet en krijgen onkruid en andere ongewenste soorten minder kans zich in uw gazon te vestigen. Gebruik bij voorkeur een traagwerkende kunstmeststof. Die houdt het gras tot 3 maanden in een constante topconditie en vermijdt groeipieken. De evenwichtige Multigreen Somero is bij ons verkrijgbaar in aangepaste verpakkingen.
Heeft uw gazon een geel-rode kleur? Start dan meteen met het bemesten van uw gazon! Vaak is een geel-rode kleur van uw gazon een teken dat de grond een tekort aan stikstof (N) vertoont.
Ook in het najaar is het belang uw gazon nog de nodige (aangepaste) voeding te geven zodat het gezond en sterk de winter in kan gaan!
Bemest altijd op droog gras (geen dauw)!
Een gazon kan veel verdragen en kan van ver terugkomen. Wens je toch te besproeien, doe dit dan niet te vaak. Geef beter 1 keer veel water (en laat het dan weer een tijdje gerust) dan 3 keer een beetje.
Maak uw gras niet lui!
Als de winter voor de deur staat maai je best niet te kort. Verwijder ook regelmatig eventueel bladafval. Zorg in het najaar voor een goede bemesting met een hoog kalium gehalte en wat magnesium. Dit zal ervoor zorgen dat uw gras gezond en sterk de winter ingaat. Op die manier kan de bestrijding tegen schimmels e.d. veelal vermeden worden.
De traagwerkende Multigreen Autuno is bij ons verkrijgbaar in aangepaste verpakkingen.
Kalk strooien kan aangewezen zijn maar is zeker niet altijd noodzakelijk. Meten is weten. Een grondontledingspakket is bij ons verkrijgbaar.
Een mol, hoewel een heel nuttig diertje, is de schrik van elke tuinliefhebber. Door hun enorme werklust en graafkracht zijn mollen in staat om in enkele dagen tijd een strak gazon om te toveren in een heuvelachtig landschap.
Een mollengaas plaatsen onder uw graszoden kan dit tegengaan. Of u kunt ten strijde trekken met een mollenklem.
Beide bij ons te verkrijgen.
Vacuüm koelen is koelen onder lage druk, wat energie-efficiënt en duurzaam is (geen gebruik van milieuverontreinigende koelmiddelen). Onmiddellijk na het oogsten worden de palletten met graszoden in de koeler gezet. Vacuüm pompen verlagen de druk in de koelkamer waardoor de energie (=warmte) onttrokken wordt aan de graszoden tot in de kern van de pallet. Binnen het uur wordt de temperatuur teruggebracht tot zo'n 3°C. Omdat graszoden een slechte warmtegeleider zijn blijven ze ook lange tijd koud. Daardoor is er geen gevaar tot broei en blijven de zoden langer houdbaar. De groei wordt geremd op het moment van koelen. En wanneer de zoden dan terug worden opengerold werd nog geen energie verspild door de graszoden waardoor ze sneller weer inwortelen. Tot slot ogen gekoelde graszoden frisser en zijn ze gewoon vitaler!
Neen! Bekalken doe je enkel als het echt nodig is. Dit doe je dan best na de laatste maaibeurt in het najaar.
Een bodemanalyse zal je raad geven of de ph in uw bodem al dan niet verstoord is.
Beide producten zijn verkrijgbaar bij ons!